Erik Nordby: Sykkeletikette
Erik Nordby ved Arenberg-skogen, ett av de kjente og fryktede brosteinspartiene i klassiker-rittet Paris-Roubaix.
SKRÅBLIKK PÅ SYKKELKULTUR:Erik Nordby: Sykkeletikette
Sykling er en esoterisk aktivitet. Du kan kjøpe deg en sykkel, og du kan begynne å sykle, men for å bli syklist må du også sette deg inn kodeksen – settet av uskrevne regler som gjelder for alle de som er seriøst opptatt av å trene og konkurrere på to hjul.
Ok, du kanskje ikke det da, men hvis du tar disse reglene med en liten klype salt og en passe dose humor, så blir sykling enda morsommere enn det allerede er. Og en ting er sikkert: kommer du inn i et sykkelmiljø så kommer du til å bli påvirket, uansett om du vil eller ikke.

Det finnes et mylder av nettsider som referer til disse reglene, eller som rett og slett har gjort et ærlig, og som oftest humoristisk, forsøk på å skrive de ned. Min personlige favoritt er versjonen til sykkelbloggerne på velominati.com. Der får man presentert ”The Rules” – et morsomt skråblikk på hva som gjelder i sykkelverden.

Jeg kan like gjerne innrømme det med en gang. Jeg følger stort sett de aller fleste av disse reglene i mitt liv som syklist. Det må man jo rett og slett. Regel 3 er helt tydelig på dette punktet: ”Veiled de uinnvidde – Uansett hvor god grunn du tror du har til å bryte reglene så er den aldri god nok.” Det ligger da samtidig i kortene at jeg åpenbart kan glede meg over at jeg gjennom å skrive denne artikkelen driver viktig opplysningsarbeid.

Reglene dekker både aspekter ved trening, utstyr, oppførsel og generelle aspekter rundt sykling.

I forhold til trening handler det stort sett om å være tøff. Sykler du i dårlig vær er du en skikkelig tøffing (regel 9).

Regel 10 derimot uttrykker faktisk en viktig sannhet i forhold trening: ”Det blir aldri lettere, du bare sykler fortere.” Her siteres også Greg Hendersons treningsfilosofi: ”Trening er som å slåss med en gorilla, du stopper ikke når du er sliten, du stopper når gorillaen er sliten.”
Videre refereres det stadig tilbake til regel 5, og slik sett er vel den kanskje det den viktigste av alle reglene. Sykling er en hard idrett, og ikke noe for pyser. Har du ikke det som trengs så er det bare en ting å gjøre: ”Harden the fuck up!”

Når det gjelder utstyr så er det helt tydelig at man skal eie mange sykler (minst tre) og at man alltid skal ønske seg flere (regel 12). Det korrekte antall sykler du skal eie kan nemlig uttrykkes ved formelen n+1, hvor n er det antall sykler du eier nå. Visse restriksjoner finnes det likevel. Antall sykler kan tydeligvis også uttrykkes ved formelen s-1, der s er det antall sykler som fører til separasjon fra din nåværende partner.

Det er vel ikke til å stikke under en stol at mange partnere (muligens hovedsaklig kvinner?) har stilt det betimelige spørsmålet ”hvor mange sykler trenger du egentlig?” At sykkelens opphøyde posisjon, som et objekt av tilnæret religiøs karakter, har vært et irritasjonsmoment i mange forhold, vitner regel 11 om: ”Familien kommer ikke først. Det er det sykkelen som gjør.”

Den illustrerende historien som følger er fra et intervju med sykkellegenden Sean Kelly etter Amstel Gold Race i 1984. Kelly avbryter intervjuet for å henvende seg til sin kone, som står og lener seg på parets bil, og ber henne være forsiktig med lakken. Hun kvitterer irritert med å si at ”i ditt liv kommer bilen først, så sykkelen og så meg.” Kelly smeller kjapt tilbake med at hun har tullet med rekkefølgen, det er selvsagt sykkelen som kommer først.

Du kan heller ikke putte hva du vil av deler på sykkelen. Blant de ting som er strengt forbudt er sadelvesker, terrengpedaler og speil. Bekledning er også strengt regulert, og her er det nok mange ferske syklister som synder mye. At bena må være nybarberte (regel 33) og at sykkelskillet skal være sylskarpt (regel 7), er det vel komplett unødvendig å nevne.

Som den observante leseren du er så fikk du selvsagt med deg at jeg litt høyere opp skrev at jeg ”stort sett” følger reglene. Jeg må med andre ord bekjenne at jeg har brutt noen av de. Regel 42 for eksempel, ” Et sykkelritt skal aldri bli innledet med en svømmetur og/eller etterfulgt av en løpetur. Denne regelen faller jo åpenbart ikke i veldig god jord blant triatleter. Min forkjærlighet for latte gjør at jeg på kaffestopp underveis på langturer også ofte bryter regel 56: ”Kun espresso eller macchiato.” Vi har alle våre laster…

Man må jo selvsagt lære seg litt sykkellingo også. Den kan være verre for mange, og de overnevnte reglene hjelper deg bare et lite stykke på veien der. Dette er et lengre lerret å bleke. Inntil videre så kan vi starte med denne lille videosnutten som er en fin oppsummering av ganske stereotypiske syklistutsagn:Vi skal prøve å se gjennom fingrene på at hovedpersonen i videosnutten gjennomgående bryter regel 37. Hallo!? Brillene skal over hjelmstroppen, ikke under! 

Erik Nordby
Erik Nordby er daglig leder på Melkesyrefabrikken i Oslo, og er sykkelekspert på SykkelAktiv.no. I 2009 ga han ut boka Best i Birken - På sykkel sammen med Kurt Asle Arvesen, som han også var trener for fra 2009-2011. Nordby er en ivrig terrengsyklist og har syklet aktivt på nasjonalt nivå i Norge og USA. Han har vært produktsjef for sykkelmerket Everest ved Oslo Sportslager i en årrekke før han startet Melkesyrefabrikken i Oslo sammen med blant annet Kurt Asle Arvesen og Aukland-brødrene. Melkesyrefabrikken åpnet 31. oktober i fjor og tilbyr testing og treningsveiledning for mosjonister, eliteutøvere og folk som bare vil vite hvordan formen er og hva som må til for å forbedre den.

Foto: Privat
Denne artikkelen er printet ut fra SkiAktiv.no
SkiAktiv.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. SkiAktiv.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at Disqus-systemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
På forsiden nå
Siste nytt fra Langrenn.com
 Se alle »
Siste nytt om Turrenn
 Se alle »
Resultater - Turrenn
 Se alle »
Resultater Langrenn (distanse og sprint)
 Se alle »
Arrangementer & Events
Resultater Turritt - Landevei og Terreng
 Se alle »
Resultater - Maraton
 Se alle »
Resultater - Motbakkeløp
 Se alle »
Resultater - Skiskyting
 Se alle »
Resultater - Orientering
 Se alle »
Utstyr
Siste nytt om Motbakkeløp
 Se alle »
Filmer
Nedenom og hjem 2014Merida Terrengsykkelskole 2014Trans-Østerdalen 2014: Avslutning fra 2.etappe
Trans-Østerdalen 2014: Smakebit fra 2.etappeNi livAerodynamisk skjeggvekst?
Rye Expressen Vestfold Rundt 2014Skiforeningens SykkelbussJotunheimen Rundt
Bildeserier
Anita Moens jentesamlingBirkebeinerrennet 2013FredagsBirken/StafettBirken
FredagsBirken/UltraBirkenBirkebeinerrittetGrenserittet 2012
StafettBirken 2012FredagsBirken 2012 Birkebeinerrennet 2012
Resultatomtaler
Se alle resultatomtaler »

Relaterte artikler