Mat på sykkel
Barer og gel er praktisk, men vanlig mat smaker ofte bedre. Foto: Ingeborg Scheve
Mat på sykkel
Uten påfyll blir det tungt på hjul, men hva, når og hvordan?
En må trene på det en vil bli god på. Det gjelder også i forhold til næringsinntak på trening og ritt, sier Aleksander Perez, som er en av rytterne på det nystartede kontinentallaget Argon 18-Xtra Personell.

Perez deler et knippe dyrekjøpte tips om hva som fungerer bra, når en bør spise og hvordan en skal få det til i praksis.

Hva bør en spise?
Sportsbarer er praktiske og gir en god blanding av karbohydrater, proteiner, fett og næringsstoffer, og Perez bruker dem ofte under ritt. Men til trening er han mer glad i hjemmelagede varianter.

– Sportsbarer er litt søte og ekle, og siden jeg trener 25 timer i uka så velger jeg å ikke bruke dem når jeg trener, sier Perez.

Da går det mye i vanlige brødskiver med honning, syltetøy eller Nugatti.

– Det fungerer veldig bra på trening, men da må du kjøre rolig nok, for det tar litt tid å fordøye maten, sier Perez.

– Banan er også bra. Den er grei å spise og har mye karbo.

På harde intervalløkter og raskere tempoturer på 2-3 timer er Perez erfaring at raskere energi fungerer bedre. Da bruker han heller sportsbarer.

Lett tilgjengelig og lett å svelge
Uansett gjelder det at maten må være lett å få tak i, lett å spise og ikke ha masse innpakking som en må gjøre av etterpå.

– Unngå ting som er seigt, og tar lang tid å spise. Det er greit å slippe å jobbe med det lenge i munnen, sier Perez. Det bør også være mat som er lett å svelge unna.

– Bollene i Birken er helt forferdelige. De tørker opp hele munnen og du får ikke puste, sier Perez, som ikke gjør den feilen igjen.

Husk å drikke
Drikke må også med på alle treningsturer. Argon 18-Xtra Personell har en tommelfingerregel på at det skal gå med en flaske i timen, og flaskene tar 0.7 liter.

– Men det kommer veldig an på hvor varmt det er. Sykler du inne på rulle for eksempel kan det fort gå med et par liter på under 2 timer, sier han.

Perez bruker vanlig sportsdrikk på trening og ritt, og fordelen med det framfor vann er at drikken tilfører både salter og mineraler som kroppen mister gjennom svette, og den gir noe næring slik at den bidrar med energi.

– Ulempen med sportsdrikk er at den inneholder en del sukker og syre, og det kan være tøft for tennene, sier han, uten at han egentlig har noen god løsning på det problemet.

– Drikker du bare vann får du ikke noe næring, og det er jo litt av poenget, sier han.

Når og hvor ofte?
På treningstur pleier rytterne på Argon 18-Xtra Personell å ta mat en gang i timen, og drikker når det byr seg en mulighet. Under ritt er det mye vanskeligere, for da avhenger alt av hva som skjer i feltet.

– Når det går fort og hardt lenge er det ikke så lett å få det til optimalt. Det er noe en må trene på, sier Perez.

Under ritt pleier Perez og lagkameratene å bruke sportsbarer tidlig i rittet, og så går de over til gel mot slutten.

– Det gjelder å ta det tyngste først. Hvis rittet varer i fire timer, så spiser vi barer de første 2.5 til tre timene, og tar gel etter det. Gel er seigtflytende og glir rett ned. Men det er bare sukker, så det passer best helt på slutten, sier han, og legger til at på kortere ritt spiller det mindre rolle.

– Når vi sykler et femdagersritt og det er 18-19 mil hver dag, da må du bare spise hele tida. Du kan ikke få nok, sier Perez.

Finn et bra tidspunkt
Å få i seg maten underveis kan også være en utfordring.

– Det å spise innebærer at man har en eller ingen hånd på styret, så det er best å gjøre det på en strekning der det er god asfalt og ikke for mange hull. Man kan jo faktisk gå i bakken hvis man er uoppmerksom, advarer Perez.

Etter trening og ritt
Det er viktig å få fylt opp med næring så snart en er ferdig med trening og konkurranser. Perez bruker ofte en pulvershake som det første han tar av restitusjonsmat, og prøver å få i seg et måltid med vanlig mat innen en time.

– Shakene er veldig greie når du kommer inn av døra før du går i dusjen. Men man skal ikke erstatte for mye mat med pulver, sier Perez. Hans erfaring er at det er en hel del pulvermix som smaker OK, men at de ofte blir bedre på smak om de blandes ut med melk i stedet for vann.

– Det er jo lett å gjøre når man er hjemme og har tilgang til melk, og dessuten gir de mer næring da. 


Foto: Sunn Jenteidrett
Denne artikkelen er printet ut fra SkiAktiv.no
SkiAktiv.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. SkiAktiv.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at Disqus-systemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
På forsiden nå
Siste nytt fra Langrenn.com
 Se alle »
Siste nytt om Turrenn
 Se alle »
Resultater - Turrenn
 Se alle »
Resultater Langrenn (distanse og sprint)
 Se alle »
Arrangementer & Events
Resultater Turritt - Landevei og Terreng
 Se alle »
Resultater - Maraton
 Se alle »
Resultater - Motbakkeløp
 Se alle »
Resultater - Skiskyting
 Se alle »
Resultater - Orientering
 Se alle »
Utstyr
Siste nytt om Motbakkeløp
 Se alle »
Filmer
Nedenom og hjem 2014Merida Terrengsykkelskole 2014Trans-Østerdalen 2014: Avslutning fra 2.etappe
Trans-Østerdalen 2014: Smakebit fra 2.etappeNi livAerodynamisk skjeggvekst?
Rye Expressen Vestfold Rundt 2014Skiforeningens SykkelbussJotunheimen Rundt
Bildeserier
Anita Moens jentesamlingBirkebeinerrennet 2013FredagsBirken/StafettBirken
FredagsBirken/UltraBirkenBirkebeinerrittetGrenserittet 2012
StafettBirken 2012FredagsBirken 2012 Birkebeinerrennet 2012
Resultatomtaler
Se alle resultatomtaler »

Relaterte artikler