Tråkkfrekvens og lett motstand
Proffene sykler med relativt høy frekvens. Foto: Ingeborg Scheve
Tråkkfrekvens og lett motstand
Mange mosjonssyklister tråkker for tunge gir med for lav frekvens. Det suger krefter over tid. Gjør det til en vane å sykle med god frekvens først som sist.
SykkelAktivs treningsekspert Erik Nordby ved Melkesyrefabrikken i Oslo forklarer at det kan være mye å hente på å sykle motstand på en lettere utveksling og noe høyere frekvens.

– Tunge gir og lav frekvens kan være mer muskulært nedbrytende over tid, sier Nordby, som har lagt merke til at mange mosjonister venner seg til å tråkke litt for tunge gir.

Ved å sykle på lettere gir og høyere frekvens utnytter du den mekaniske fordelen en sykkel gir bedre, sier Nordby, som foreslår å se på proffene og legge merke til hvor høy tråkkfrekvens de holder.

– Det er naturligvis noe individuelt også, men det er ikke tilfeldig at proffene holder en høy frekvens. Det gir bedre arbeidsøkonomi, og over tid betyr det at du ikke sliter deg like mye ut muskulært som du gjør ved å tråkke tyngre gir, sier Nordby.

Automatisk rundere tråkk
I tillegg til å være mer effektivt og arbeidsøkonomisk, gjør høy tråkkfrekvens og mindre motstand det enklere å få til et jevnt og rundt tråkk. Det er også viktig for utnytte all kraften i tråkket.  

– Det er viktig å fokusere på å ha et jevnt og rundt tråkk i motsetning til et opp-og-ned tråkk som et stempel, sier Nordby.

Sykler man med optimal motstand og god frekvens, faller et rundt tråkk mer naturlig enn om en tråkker med for tung motstand.

– Du får mye gratis på rundtråkket hvis du sykler på høyere frekvens. Med tunge gir er det lettere at det blir en stempelbevegelse, sier Nordby.

En måte å trene på å tråkke ”rundt” er å sykle med en fot. Da tvinges en til å utnytte både opptrekk og nedtråkk.

Ovale drev
For noen er ovale drev en fordel i forhold til å utnytte alle fasene i tråkket. Her må en prøve seg fram og se hva en liker. Syns en at en får mer effekt av ovale drev, kan det være en løsning.

– Mange sykler på ovale drev og sverger til det, og andre merker liten forskjell mellom ovale drev og tradisjonelle runde drev, sier Nordby.

Han tror den største gevinsten er å optimere frekvens og motstand, slik at en utnytter kreftene optimalt.  

Erik Nordby
Erik Nordby er daglig leder på Melkesyrefabrikken i Oslo, og er sykkelekspert på SykkelAktiv.no. I 2009 ga han ut boka Best i Birken - På sykkel sammen med Kurt Asle Arvesen, som han også var trener for fra 2009-2011. Nordby er en ivrig terrengsyklist og har syklet aktivt på nasjonalt nivå i Norge og USA. Han har vært produktsjef for sykkelmerket Everest ved Oslo Sportslager i en årrekke før han startet Melkesyrefabrikken i Oslo sammen med blant annet Kurt Asle Arvesen og Aukland-brødrene. Melkesyrefabrikken åpnet 31. oktober i fjor og tilbyr testing og treningsveiledning for mosjonister, eliteutøvere og folk som bare vil vite hvordan formen er og hva som må til for å forbedre den.


Erik Nordby Foto: Privat
Denne artikkelen er printet ut fra SkiAktiv.no
SkiAktiv.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. SkiAktiv.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at Disqus-systemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
På forsiden nå
Siste nytt fra Langrenn.com
 Se alle »
Siste nytt om Turrenn
 Se alle »
Resultater - Turrenn
 Se alle »
Resultater Langrenn (distanse og sprint)
 Se alle »
Arrangementer & Events
Resultater Turritt - Landevei og Terreng
 Se alle »
Resultater - Maraton
 Se alle »
Resultater - Motbakkeløp
 Se alle »
Resultater - Skiskyting
 Se alle »
Resultater - Orientering
 Se alle »
Utstyr
Siste nytt om Motbakkeløp
 Se alle »
Filmer
Nedenom og hjem 2014Merida Terrengsykkelskole 2014Trans-Østerdalen 2014: Avslutning fra 2.etappe
Trans-Østerdalen 2014: Smakebit fra 2.etappeNi livAerodynamisk skjeggvekst?
Rye Expressen Vestfold Rundt 2014Skiforeningens SykkelbussJotunheimen Rundt
Bildeserier
Anita Moens jentesamlingBirkebeinerrennet 2013FredagsBirken/StafettBirken
FredagsBirken/UltraBirkenBirkebeinerrittetGrenserittet 2012
StafettBirken 2012FredagsBirken 2012 Birkebeinerrennet 2012
Resultatomtaler
Se alle resultatomtaler »

Relaterte artikler