Toppturer som Birken-prep
Fred Anders Solbakken og Alvin Granild sverger til toppturer som Birkentrening.
BIRKEBEINERRENNET:Toppturer som Birken-prep
Fred Anders Solbakken (46) fra Harstad og Alvin Granild (54) fra Grovfjord i Troms mener toppturene er en vesentlig grunn til suksess i Birken.
De to kameratene har trent sammen i flere år, og de siste sesongene har de gjort om på barmarkstreninga. I stedet for tradisjonelle løpeturer satser treningskompisene på toppturer i nærmiljøet.

– Vi prøver å få med oss så mange topper vi klarer på dagsturene, varigheta på disse tindebestigningene kan være opp til 10 timer. Vi får med oss spektakulære fjellformasjoner og naturopplevelser som folk flest aldri får oppleve. Vi bruker fotoapparatene flittig og dokumenterer tindebestigningene fra bunn til topp. Og man tenker ikke på at dette gir kondisjon og styrke, treninga blir nærmest en bieffekt av disse opplevelsesturene, sier Granild.

God treningseffekt
– Jeg opplever at det har gitt et lite løft, sier Granild til SkiAktiv.no. Han savner ikke løpeturene, og mener toppturene gir minst like god treningsutbytte.

– Fjellturene gir effekt. Pulsen går nok opp på disse øktene, sier Granild, og forteller at turene tar mellom tre og 10 timer, avhengig av hvilken topp de bestiger og hvordan terrenget er.

– Det sparer føttene for en del skader som strekk og stress. Du blir sliten på en annen måte, forklarer Granild.

Opplevelser og eventyr
Naturen i området rundt Harstad byr på flotte turopplevelser, og det gjør de lange øktene ekstra spennende. Mange av fjellene er over 1000 meter høye og stiger mer eller mindre rett opp fra havnivå.

– Vi finner en ny plass hver gang, og det er så mye spennende terreng og natur, sier Granild.

Duoen fra Troms har som mål å ta en ny topp hver gang. Men de er selektive: det går bare i topper over 1.000 meter. Der er de imidlertid heldige, ettersom kommunen har 22 topper som innfrir kriteriene.

Overvinner høydeskrekk
I tillegg til å gi gode resultater i Birken, har toppturene også bidratt til å hjelpe på Granilds høydeskrekk. Når man er opptatt av å suge til seg opplevelsene blir det nemlig mindre tid til å bekymre seg over stup og avgrunner.

– Jeg har egentlig høydeskrekk. Men Fred pusher meg litt og flytter grenser, og jeg føler meg mer trygg på å gå nedover også nå, sier Granild.

– Det er godt å være to. Fred trekker meg over kanten av og til, sier han med et smil.

– Det er utrolig hva man opplever på slike turer.

Mer enn bare toppturer
Selv om toppturene utgjør den største biten av treningsvolumet, vet Granild og Solbakken godt at intervaller også må til. Så lenge føret og dagslyset strekker til, gjøres intervalløktene unna på rulleski. Da går det ofte i lengre drag på seks til åtte minutter, avhengig av dagsformen.

– Vi har en bakke vi bruker til rulleskiintervaller. Den ender i en ferist. Der snur vi og kjører ned og begynner på en nytt drag, sier Granild.

Men i begynnelsen av november blir det både mørkt og sleipt, og da går de over til elghufsintervaller. Da kjører de gjerne kortere drag, men til gjengjeld utføres de med tøffere belastning.

Sterke resultater
Solbakken kan vise til 2:36 som pers i Birken. I 2010 vant han klassen sin på tida 2:43. Totalt har han deltatt ni ganger, og aldri brukt over tre timer.

Granilds pers er på 2:58. Det var i 2008. Men Granild forteller at han har hatt varierende hell med ski og smøring. Da han perset i 2008 hadde han OK ski. I 2010 hadde han en kjempetur og gikk i mål på 3:09. Da var det isete spor og rask løype. I år gikk det derimot trått og tida ble 3:29.

– Jeg hadde elendig glid. Da hadde jeg mest lyst til å snu, sier Granild.

Men nå satser Granild på bedre tider igjen, bokstavlig talt. Han har fått en avtale med Bull Ski og Kajakk i Oslo, og dermed regner han med at det skal gå bedre å treffe med smøringa. 

Foto: Foto: Privat
Denne artikkelen er printet ut fra SkiAktiv.no
SkiAktiv.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. SkiAktiv.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at Disqus-systemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
På forsiden nå
Siste nytt fra Langrenn.com
 Se alle »
Siste nytt om Turrenn
 Se alle »
Resultater - Turrenn
 Se alle »
Resultater Langrenn (distanse og sprint)
 Se alle »
Arrangementer & Events
Resultater Turritt - Landevei og Terreng
 Se alle »
Resultater - Maraton
 Se alle »
Resultater - Motbakkeløp
 Se alle »
Resultater - Skiskyting
 Se alle »
Resultater - Orientering
 Se alle »
Utstyr
Siste nytt om Motbakkeløp
 Se alle »
Filmer
Nedenom og hjem 2014Merida Terrengsykkelskole 2014Trans-Østerdalen 2014: Avslutning fra 2.etappe
Trans-Østerdalen 2014: Smakebit fra 2.etappeNi livAerodynamisk skjeggvekst?
Rye Expressen Vestfold Rundt 2014Skiforeningens SykkelbussJotunheimen Rundt
Bildeserier
Anita Moens jentesamlingBirkebeinerrennet 2013FredagsBirken/StafettBirken
FredagsBirken/UltraBirkenBirkebeinerrittetGrenserittet 2012
StafettBirken 2012FredagsBirken 2012 Birkebeinerrennet 2012
skiteknikk
SMØRETIPS
Resultatomtaler
Se alle resultatomtaler »

Relaterte artikler